Frøya og Hitra Villsaulag: Saueklippedag med noko attåt - lørdag 08.07.17

Frøya og Hitra Villsaulag arrangerte saueklippedag med "noko attåt" lørdag 08.07.17. Heidi Taraldsen rapporterer:

15 medlemmer meldte seg på for råd og tips ifm klipping av villsauene våre. Det var spesielt artig at 3 nye medlemmer deltok. Vertsskap for dagen var Trude Hvalryg i Lyngåsen på Hamarvika. Hun har 50 villsau og arbeider som lærer ved Guri Kunna Videregående skole. Instruktør var saueklipper og sauebonde Tore Mellemsæther. Han engasjeres av sauebønder for klipping og er leder i Frøya og Hitra Sauavlslag.
Foto: Bjørg Støen

Alle fikk muligheten til å klippe etter Tore sin metode der villsauen blir satt på rompa og «snudd rundt» og klippet uten at beina er i bakken. Denne metoden krever trening og er hard til ryggen.
Det fikk deltakerne som prøvde seg erfare. Mange av villsaubøndene bruker klippebukk  og klipper på en annen måte.

Klipping av villsau på Frøya og Hitra  starter først i juli til  mot midten av juli. Da er ny ull undergrodd og det er enkelt å lette sauen for gammel ullfell. Mange har røytet ulla selv, men alle får en inspeksjon av hold , tenner og jur for å se om sauen er i god helsetilstand.
Ved lunsjen, som bestod av fiskesuppe og grytebrød,  ble det snakket om ull og utnyttelse av ulla.
Foto: Bjørg Støen
Foto: Bjørg Støen
Lise Andrine Hauge bor nå på Hitra og har meldt seg inn i villsaulaget. Hun er en stor kjenner av ull fra villsau og har jobbet med dette materialet i mange år. Hun er kjent for sin kunst laget av ulla fra villsauen og ønsker nå kontakt med villsaumiljøet på Frøya og Hitra. Vi ser fram til samarbeidet!

Kommentarer